Yinyoga


Yinyoga 

 

Yinyoga består av relativt enkla,  passiva ställningar hållna  i stillhet med medveten närvaro. Vi  fokuserar på  kroppens yindelar : fascia, bindväv,  skelett, ligament, leder och inre organ. Det ligger  stort fokus på området runt höfter och ländrygg som är särskilt rika på bindväv och lagrar, enligt yogafilosofin,  både fysiska och emotionella spänningar.

yiinyang med text symbol


Yin och yang är symbolen för harmoni, balans, helhet. Yin representerar vila, avlappning, varande, mjukhet, yang står för aktivitet, värme, styrka, prestation. För att uppnå balans i livet behöver vi både vila och aktivitet.
Yinyoga består av relativt enkla,  passiva ställningar hållna  i stillhet med medveten närvaro och  fokuserar vi på kroppens yin delar : fascia, bindväv,  skelett, ligament, leder och inre organ. Det ligger  stort fokus på området runt höfter och ländrygg som är särskilt rika på bindväv och lagrar, enligt yogafilosofin,  både fysiska och emotionella spänningar.
Alla yinyogaställningar görs sittande eller liggande, det ökar flexibiliteten i våra stela höfter, hårda benmuskler och gör ryggraden böjlig. Varje ställning varar minst 3-5 minuter i stillhet och tystnad då lagrade känslor och stress kan komma till ytan. Genom att vara närvarande i kroppställningen utan att värdera eller förändra  får vi möjlighet att observera kroppens förnimmelser, våra känslor och tankar. Vi övar på att acceptera det som är, både det som känns bra och det som känns mindre behagligt. Vi utvecklar vår förmåga att känna igen kroppens sätt att kommunicera och lär oss att lyssna inåt.

Yinyoga passar vid långvarig stelhet och smärtproblematik i kroppen, trötthet, orkeslöshet, humörsvängningar, överstimulans/ energibrist. Med hjälp av props, filtar, kuddar och bolster, kan ställningarna anpassas  efter dina egna förutsättningar.

Att tänka på :

Rör dig långsamt och försiktigt in och ut ur ställningarna, våga släppa kontrollen, respektera dina begränsningar, undvik maxlägen i ställningarna. Ha med dig extra kläder, kroppen kyls av i stillhet.
Inom yinyogan stretchar vi kroppen och utmanar vårt sinne. Många kan uppleva en form av smärta i ställningarna, detta har oftast i samband med att vi kommer i kontakt med bindväven. Vi kan mötas av rädslor och gamla minnen eller tankemönster kan väckas till liv och man hamnar i sin smärtkropp. Genom att stanna kvar i positionen och andas igenom det som eventuellt kommer upp, är yinyoga en otroligt rensande och stärkande mental och fysisk praktik.