Reflektioner

Reflektioner från skolans elever:

Jag måste bara få tala om för dig att jag och min käre man nu två veckor i rad har gått till yogan och släpat fötterna efter oss. Jättetrötta efter jobb m.m. Efter avslutat yogapass har vi gått hem mycket bättre till mods. Både kropp och själ har fått ett lyft och livsandarna har vaknat. Vi är SÅ glada att du och din yogaskola finns här i Vadstena och vi hoppas att många fler ska upptäcka samma sak som vi har gjort. Vad som hänt efter yogan den här terminen? Mest förändring blev efter 40 dagars Sadhana förstås. Är mjukare i kroppen, speciellt i axlarna. Har större rörlighet i axlarna nu än tidigare. Men mest märkbart är att jag är piggare mentalt. En stor del av min trötthet har försvunnit. Trots att vi nu är i mitten av december känner jag mig pgg och glad. Hopplösheten som jag tidigare känt så ofta på morgonen har nästan helt försvunnit. Känner mig hoppfull inför framtiden. Nu ska jag skriva ner några rader om min upplevelse av Yogan. Jag är mycket nöjd med att vara tillbaka på Sadhana efter att ha provat på annan Yoga, Sadhana är en helt annan helhetsupplevelse och det är en av sakerna som jag tycker så mycket om! För mig är Yogan viktig för mitt välbefinnande, ett sätt att koppla av och bli ”ledd” av någon annan efter som jag är den som står för ”ledandet” i mitt jobb. Jag uppskattar också ditt sätt att hela tiden påminna oss om att anpassa oss till våra kroppar och att Yoga inte handlar om att prestera. Att skratta det är toppen och det behövs och det är något som Yogan också ger mig…glädje! Jag känner att hela jag mår bra av att Yoga!

Äntligen tisdag tänker jag. Att gå uppför trappan till din härliga lokal är som att gå in i en annan värld. Där råder ett lugn och en ro. Min andra termin är till enda och jag förstår mer och mer hur våra rörelser och vår andning hör ihop. Jag gör det jag kan och känner inga krav på duktighet. Alldeles underbart att få vara 66 år och släppa taget. Indelningen med de olika passen, den långa vilan och slutligen den avslutande meditationen känns bra och trygg. Jag stänger av allt och njuter av att vara NU och allt detta för att du också är en fantastisk ledare-lärare. Mina ryggproblem är bättre.

Första terminen. Första passet lugn och fridfullt, andra passet vakna dagen efter med huvudvärk. Jag har hittat muskler som har jag inte använder rätt eller inte alls,vet ej vilket men det känns bra. ej lika stel i kroppen kan sträcka upp armarna lite längre över huvudet. Alltså jag har blivit mjukare i min kropp, och mer fått mer ordning i mitt huvud. Du är en underbar lärare som leder oss varsamt men bestämt igenom passen. Variationen på passen är bra så man ej fastnar, och oroar sig för någon övning.Har rekommenderat andra att prova dina pass. Saknar träningen när jag ej kan komma. Kommer att fortsätta med glädje. tack för denna första termin.

Det är stor glädje för mig att jag övervann – ja, delvis i alla fall – min lathet, min rädsla att ”förlora mitt jag”, min fåfänga och gick med i yogastunderna hos Dig, Indra. Bland allt som hände med mig, inom mig, är det största var att uppleva tyngdlösheten i några sekunder under en gångmeditation: den känslan som jag som barn upplevde då man fortfarande kunde se stjärnhimmel över sig på kvällarna; att oändligheten ÄR oändlig, att man ska ditåt, lämna allt det som tynger, lämna det så många gånger förbannade ”jaget” och in i oändligheten, i DET ENDA, i LJUSET. Nu har jag den vetskapen att det är möjligt, att förlora sitt jag är att vinna det universella tillhörigheten, som vi alla är kallade till. Nu tycker inte jag längre att – som Indras dotter säger hos Strindberg: det är synd om människorna- , vi HAR möjligheten. Ljuset.

Till yogaskolan hittade jag när jag såg ett anslag på turistbyrån i Vadstena för några år sedan. I början gick det trögt för mig, men jag märkte direkt att kundaliniyoga passar mig bra. Allt eftersom tiden gått, nu tre år ungefär, har många känslomässiga knutar lösts upp och försvunnit. Sakta men säkert mår jag bättre och bättre, (med tillfälliga svackor förstås). Idag är yoga och meditation ett verktyg som hjälper mig att klara vardagen på ett bättre sätt. Yoga gör mig lugn och mentalt stabil. Den tar mig tillbaka till mig själv och detta gör det enklare att överblicka min situation och se vilken väg jag ska gå. Fysiskt hjälper yoga mig att bibehålla min rörlighet och att bli mjukare i kroppen. Är mjukare i axlarna och höftpartiet än tidigare. Mycket värk i axlar och huvud har klingat av. Andningen har förändrats och är inte längre så spänd och tillbakahållen. Det är svårt för mig att säga vad som hänt med mig under våren, eftersom det varit så turbulent för mig och mina närmaste den senaste tiden. Men jag vet med säkerhet att yoga hjälpt mig mycket och att jag nu tar mig igenom svårigheterna på ett bättre sätt än tidigare. Hej! Nu när jag gått på yogalektioner i två terminer ska jag försöka sammanfatta vad som hänt. Som du vet hade jag inte alls varit med om yoga innan jag började hos dig. Min kropp har svarat mycket bra på yoga, efter passen har jag känt mig pigg och fräsch. Vissa övningar har också knäppt upp låsningar i min kropp. Jätteskönt. Jag har sett fram emot torsdags eftermiddagarna med barnslig förtjusning. Det var bra att få kopior på rörelser, jag försöker praktisera lite hemma. Tack för denna termin och ha en skön sommar

Kunde tyvärr inte delta på sista yogapasset men jag förmedla att jag tycker att jag har så stor nytta av tiden jag gått hos dig och jag vill inte vara utan det. Kommer sakna det under sommaren men ska försöka disciplinera mig för att underhålla. Tycker om ditt sätt att leda gruppen tydligt och klart. Jag har svårt förklara vad som händer men att det händer är uppenbart. Tack och ha en skön sommar och jag hoppas du startar fortsatt omgång till hösten och då vill jag återigen delta.

Yoga har blivit viktigt för mig – andningen, strechningen, uthålligheten, sinnligheten.

Jag känner mig mycket avslappnad efter ett yogapass. Tror att det är jättebra med yoga men tror också att man måste ge det tid för att få ut ännu mer av det. Tycker fortfarande att det är svårt att stänga ute alla ljud omkring mig. Kommer också på mig om att mina tankar far iväg på annat ibland, men tror att med tiden kommer man upptäcka mer vad som händer med kroppen. Jag känner ju att man blir mjukare i kroppen också. Det är väl lite av mina tankar. Det är helt klart en skön känsla man har efter yogapasset i alla fall.

Så till vad yoga gett mig. Den är helt fantastisk jag mår så bra av yoga- min kroppsmedvetenhet har ökat, min hållning har jag också en större medvetenhet kring, idag kan jag gå på stan och tänka -”fram med hjärtat” – och genast känner jag mig vackrare,gladare, nöjdare och med känslan jag gör så gott jag kan ! Meditationen hjälper mig att fokusera och jag märker en skillnad mot tidigare, jag märker även skillnad i min stela rygg -nu kan jag flexa!! För mig helt otroligt, Sjukvården sa till mig att jag fick acceptera att jag hade ett stelt ryggslut och fick leva med det, men se det gjorde inte jag och tack vare yoga du lär oss har jag fått en helt annan rörlighet i min kropp som jag är så tacksam över. Jag sover bättre, jag rör mig bättre, har mindre ont i min kropp, jag mår bättre överhuvud taget sedan jag börjat med yoga. Jag hoppas att du vill och kan fortsätta med dina kurser ännu flera år, jag talar mig varm om dig och yoga för mina vänner för att få dem att våga prova . Tackar för den här terminen som har gått. Det var väldigt givande. Du ville ha en utvärdering så skriver jag några rader. Jag lärde observera mig själv mera än jag gjorde förut genom att vara mera medveten om spänningar i kroppen och genom att observera mina tankar. Det känns som en spännande resa igenom kroppen och själen. Fysisk träning gillar jag och den konsten att pendla mellan aktivitet och vila är bra. Det försöker jag tillämpa i vardags livet och vila mig mera medvetet. Att vara i nuet är alla pratar om; yoga hjälpte mig förstå vad det innebär, samma sak var det med meditation, jag visste inte hur man ska göra. Nu vet jag åtminstone lite mera än förut, men jag är väldigt medveten om att det här är bara en början. Jag tycker om lokalen, folk jag träffar där och uppskattar att du som lärare är tydlig och seriös.

Jag började yoga för att jag kände att jag var tvungen att lära mig att hitta min energi eller kanske snarare hitta tillbaka till den. Jag hade en pressande situation på jobbet med en person som stal mycket av min energi och jag ville göra något åt det. Efter ett samtal med dig på ett mammamöte väcktes idén om att börja med yoga. Jag hade många år tidigare provat på Qigong och uppskattat det, framför allt att jag lärde mig andas på ett djupare sätt. Efter att ha börjat på yoga hos dig så vände situationen på jobbet. Vad som beror på vad vet jag inte riktigt, men det blev en så pass stor skillnad i min arbetssituation att jag verkligen lade märke till det. Jag tror att jag genom att höja min egen energi med hjälp av yoga (och massage, rätt mat, regelbunden motion) hittade ett sätt att hantera min ”energitjuv” på jobbet. Hon kom helt enkelt inte åt mig på samma sätt längre. Häftigt! Tack för en fantastisk termin! Jag ser fram emot nästa!

Min första fantastiska termin! Jag har haft problem med min rygg. Den här terminen har det varit riktigt bra. Nu har jag också blivit medveten om min andning.Brukar ta till det här med att andas långsamt och fokuserat när jag inte kan somna.

Varför gå på yoga? Därför! Det ger mig ett gott välbefinnande, bra utmaningar, en skön känsla och att jag gör något gott bara för mig själv. Det är också ett bra komplement till “min “ yoga.Så tycker jag att du är en bra och kunnig lärare, du kan din sak och det uppskattar jag. Jag känner mig glad och tacksam när jag tänker på att du och yogaskolan finns på så nära håll.

Helt fantastisk kurs. Blir mycket rörligare efter varje yogapass trots min stelhet. Känner mig mera avslappnad efteråt något dygn. Efter varje tillfälle får jag mestadels mera ont mellan skulderbladen dagen efter men det försvinner efter någon dag.

Att jag känner att jag mår bra av yoga räcker för min del! Jag stressar ned, fokuserar lite mer på här och nu och trivs trivs mycket bra med mantrameditation ( då finns det inte plats för så mycket andra tankar). Övningarna hjälper mig bl a att sträcka ut, få bättre styrka och inte minst träna min uthållighet och tålamod. Yoga har blivit ett behov. Att inte gå hit är som att fuska med livet. Vardagen rinner av när man går uppför trappan och man är omgiven av likasinnade. Dessutom kar jag numera utan problem ta på mig strumpor, böja ner mig och ta upp saker från golvet.

När jag tänker tillbaka på den tid som jag har varit med på kundaliniyoga , märker jag att min balans har blivit bättre och har fått bättre kroppshållning. Jag orkar mer i vardagen, kanske lite smidigare När jag fick hjälp med andningen, som var spänd och började fokusera på tredje ögat , hände något positivt. Helt plötsligt mindre tänk i huvudet. Orkade hålla ut mer i övningarna och meditationen. Stolen som du en gång påpekade som ett hjälpmedel har jag tagit till mig som ett bra stöd vid vissa övningar och meditationer. Det här med andningen som helt plötsligt fungerade känns så bra! Kan ibland i vissa övningar ha lite prestationstänk. det ska jag arbeta bort till nästa termin!

Jag har svårt att tro på något som är lugnt, men denna träningsform ger ett lugn som jag behöver. det blir ett inre lugn som finns kvar länge i kroppen. Det är bra mot stress och astma.

Yoga för mig betyder mjukhet i leder och kroppen, jag märker direkt när jag inte tränar. Känner mig starkare fysiskt och psykiskt. tycker även att jag har fått mer tolerans i livet, börjar acceptera att saker är på ett visst sätt. Vill hålla på med yoga så länge jag kan – skulle önska träna mer, få mer kunskap och upptäcka mer vad som händer i psyke och kropp. Tycker jag är på en spännande resa…

Välmående, bättre att hålla balansen i livet. Mycket tack och kärlek.

Till yoga kan man komma trött och sliten och upptäcka att det ändå finns krafter kvar gömda djupt i det inre. Jag släpar mig hit ibland och flyger hem! Kundaliniyoga är för dem lata! – sa du en gång och det håller jag med om. fast man känner ju att man håller på med det ett tag så händer det en del bra saker i kroppen och huvudet. jag tror nästan att det var min första vinter på länge utan depression eller väldigt tråkiga dagar. Att bara kunna tänka att man gör något för sin egen utveckling, att få landa. Jag vet redan nu att jag kommer att lägta hela den långa sommaren efter att få höra: Andas in, håll, andas ut Andningen är en stor utmaning för mig. Nu tappade jag tråden…Just det! jag vill bli gammal för att vara som dom fantastisk äldre damerna som kommer hit!

Skön känsla att gå igenom kroppen. Känner mig helt avslappnad.

Blivit mycket lugnare och mjukare i min kropp. Kan fokusera bättre överhuvudtaget i livet. Känner av spänningar och kan eventuellt frigöra dem. Kommer att sakna yogan nu!

Kombinationen andning och rörelse känns bra. likaså att hålla på länge med samma rörelse, ställning.Roligt att se om man kan hålla ut- hur länge man kan hålla ut. Det känns olika, olika gånger. Speciellt andningen, ibland räcker liksom inte luften. Mår bra av yoga.

Känns stelt i kroppen, men skönt och ont på samma gång. Känner mig avslappnad och lugn.

Yoga är bra för min kropp och själ. Jag längtar efter varje tisdag. Min kropp har blivit rörligare och jag upptäcker att jag kan mer än vad jag tror. Du är en härlig inspirationskälla. Efter ett yogapass är jag i regel inte lika rädd för människor och är klarare i huvudet. Eftersom jag inte gjort yoga regelbundet kan jag inte utvärdera de långtgående effekterna av kundaliniyoga men jag har släppt mycket av min kritiska hållning mot kundaliniyoga.

Läs även: Reportage och tidningsartiklar